Rzodkiewka


RZODKIEWKA
Rzodkiewka – odmiana rzodkwi zwyczajnej. Jest uprawiana w wielu regionach świata. W Polsce występuje głównie jako roślina uprawna, lecz przejściowo dziczeje. Posiada liczne wartości odżywcze. Zawiera witaminy A, C i te z grupy B oraz minerały takie jak potas, siarka, cynk, fosfor i żelazo, którym zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości. Dodaje smaku kanapkom, twarożkowi, sałatkom. Mimo wszystko, choć niewiele się o tym mówi, nie każdy może ją jeść. Rzodkiewek nie powinny jeść osoby zmagające się z chorobami trzustki, wrzodami i zespołem jelita drażliwego.






      odmiany rzodkiewki:
·                    Sopel Lodu                                  
·                     Mila
·                    Tetra Iłówiecka
·                     Zlata
·                    Opolanka
·                   Carmen
·                   Agata
·                   Mantanghong





Działania:
·       Przyspiesza metabolizm
·       Wspomaga pracę układu pokarmowego, w tym wątroby
·       Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
·       Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie
·       Wzmacnia włosy, paznokcie, pomaga w trądziku



Rzodkiewki a pestycydy
Niestety rzodkiewki kumulują azotany obecne w nawozach. Ich nadmiar w organizmie może wywołać biegunki, zatrucia. Istnieje też ryzyko przekształcenia się tych związków w rakotwórcze azotyny. Sprzyja temu m.in. przechowywanie warzyw w zamkniętych foliowych torebkach. Nadmiar azotynów ma nie tylko działanie kancerogenne, może również uszkodzić hemoglobinę i funkcjonowanie tarczycy.

Komentarze

Popularne posty