Rzodkiewka
RZODKIEWKA
Rzodkiewka – odmiana rzodkwi
zwyczajnej. Jest uprawiana w wielu regionach świata. W Polsce występuje głównie
jako roślina uprawna, lecz przejściowo dziczeje. Posiada liczne wartości
odżywcze. Zawiera witaminy A, C i te z grupy B oraz minerały takie jak potas,
siarka, cynk, fosfor i żelazo, którym zawdzięcza swoje prozdrowotne
właściwości. Dodaje smaku kanapkom, twarożkowi, sałatkom. Mimo wszystko, choć
niewiele się o tym mówi, nie każdy może ją jeść.
Rzodkiewek nie powinny jeść osoby zmagające się z chorobami
trzustki, wrzodami i zespołem jelita drażliwego.
odmiany
rzodkiewki:
· Sopel Lodu
· Mila
· Tetra Iłówiecka
· Zlata
· Opolanka
· Carmen
· Agata
· Mantanghong
Działania:
·
Przyspiesza metabolizm
· Wspomaga pracę układu pokarmowego, w tym wątroby
·
Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
·
Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie
·
Wzmacnia włosy, paznokcie, pomaga w trądziku
Rzodkiewki
a pestycydy
Niestety rzodkiewki kumulują azotany obecne
w nawozach. Ich nadmiar w organizmie może wywołać biegunki, zatrucia. Istnieje
też ryzyko przekształcenia się tych związków w rakotwórcze azotyny. Sprzyja
temu m.in. przechowywanie warzyw w zamkniętych foliowych torebkach. Nadmiar
azotynów ma nie tylko działanie kancerogenne, może również uszkodzić hemoglobinę
i funkcjonowanie tarczycy.
Komentarze
Prześlij komentarz