Domowe przetwory



Dżem:
Przetwór owocowy sporządzony z całych lub pokrojonych owoców. Aby przygotować
dżem trzeba gotować owoce z dużą ilością cukru. Do dżemu można dodać także
pektynę lub żelatynę aby zmienić jego konsystencję na bardziej “galaretkowatą”.


Ciekawostka:
W Portugalii jednym z narodowych produktów kulinarnych jest dżem marchewkowy.
Dlatego marchew w przepisach Unii Europejskiej o produkcji dżemów jest uznawana
za owoc.


Kiszone ogórki:
Powstają z ogórków gruntowych złożonych w beczce z twardego molistego drewna.
W domach przechowywane i robione są w słoikach. Do ogórków dodaję się łodygi i
blachy kopru, korzenie chrzanu, ząbki czosnku, zalewane są wodą i solą.
 

Kiszona kapusta:
 Poszatkowana kapusta zasolona i zafermentowana. Jest bardzo trwała i bardzo
kwaśna. Smak zawdzięcza obecności kwasu mlekowego powstałego w wyniku
rozkładu cukrów świeżej kapusty przez bakterii. Często producenci dodają ocet aby
przyspieszyć kiszenie lecz wtedy kiszona kapusta traci niektóre swoje właściwości.

Zdjęcia: https://pl.wiktionary.org/wiki/dżem

Komentarze

Popularne posty