Marchewka

Marchewka
Gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach
Europy, Azji i północnej Afryki. Jest również rośliną uprawną.
W Polsce w stanie
dzikim jest rośliną bardzo pospolitą.

Marchew zwyczajna
Ilustracja



W klimacie umiarkowanym w pierwszym roku wegetacji
roślina tworzy różyczkę liści oraz gruby korzeń. W drugim
roku z korzenia wybija łodyga z kwiatostanem, roślina
wytwarza nasiona zużywając zawarte w korzeniu substancje
zapasowe i obumiera. Kwitnie od czerwca do jesieni, jest
owadopylna. Roślina miododajna, nektar znajduje się na
dnie kwiatowym. Kwiaty są przedprątne, możliwe jest tylko
zapylenie krzyżowe. Nasiona rozsiewane są przez zwierzęta
(epizoochoria). Dziko rosnąca forma typowa rośnie na
ugorach, łąkach, miedzach i przydrożach. W klasyfikacji
zbiorowisk roślinnych gatunek występuje jako charakterystyczny.

Znajduje się w rejestrze roślin rolniczych Unii
Europejskiej. Jadalny korzeń ma wiele zastosowań
w kuchni. Można jadać marchew na surowo, jako
surówkę, gotowaną w sałatkach i zupach lub z
wody, smażoną, duszoną. Z marchwi robi się soki i
przeciery, a także przetwory. W klasyfikacji
urzędowej Unii Europejskiej marchew uznawana
jest za warzywo. Ponieważ jednak w Portugalii
marchew używana jest do wyrobu dżemów, w
rozumieniu dyrektywy ustalającej parametry ich
produkcji, marchew należy traktować jak owoc.
                                                                                  

Marchew surowa
(100 g)

140 kJ (33 kcal)

1,0 g



8,7 g



0,2 g



89,7 g




Marchew, gotowana na wodzie
(100 g)

127 kJ (30 kcal)

0,9 g



7,8 g



0,2 g



90,8 g




Korzeń marchwi zawiera odżywcze węglowodany, białko, liczne karoteny
(1,656 witaminy A oraz 9,938 mg β-karotenu), olejek lotny, witaminy B1 i B2 (0,06 mg),
B6, C (6-10 mg), E, H, K, PP (0,05 mg) oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny
.








Źródło: Wikipedia

Komentarze

Popularne posty