Banan

Banan
Banan to  jadalny owoc tropikalny, z botanicznego punktu widzenia
– 
jagoda produkowany przez kilka gatunków roślin
okrytonasiennych
rodzaju banana (Musa) najczęściej są to
owoce 
banana zwyczajnego. Hodowane są głównie w strefie
międzyzwrotnikowej – w Afryce, Ameryce Południowej i Północnej
oraz w Azji i krajach Pacyfiku.
10 ciekawostek o bananie:
1. W Japonii używa się włókien bananów do wyrobu tkanin.
2. Olej ze skórki banana działa kojąco na ugryzienia komara.
3. Można użyć wnętrza skórki banana do czyszczenia i polerowania
obuwia skórzanego.
4. Pocieranie codziennie skórką banana zębów przynosi efekt
wybielenia.
5. Banany są najlepsze wtedy kiedy są zebrane jeszcze zielone.
6. Banan ma skłonności zapierające – trzeba o tym pamiętać
podając je niemowlakowi.
7. Dziko rosnące banany bardzo różnią się od tych znanych w
Polsce. Są krótkie, grube i mają w środku dużo pestek.
8. Aby spowolnić proces starzenia się bananów, należy przechowywać je pojedynczo.
9. Uprawiane przez człowieka banany rozmnażane są w sposób
wegetatywny. Główną wadą jest fakt, iż ten proces nie pozwala
nabyć roślinom odporności na bakterie, grzyby, wirusy oraz inne
pasożyty.
10. W świetle UV dojrzałe banany świecą.

Wartości odżywcze bananów (w 100 g):
Wartość energetyczna - 89 kcal
Białko ogółem - 1.09 g
Tłuszcz - 0.33 g
Węglowodany - 22.84 g (w tym cukry proste 12.23)
Błonnik - 2.6 g

Witaminy:
Witamina C – 8.7 mg
Tiamina – 0.031 mg
Ryboflawina – 0.073 mg
Niacyna - 0.665 mg
Witamina B6  - 0.367 mg
Kwas foliowy -  20 µg
Witamina A – 64 IU
Witamina E – 0.10 mg
Witamina K - 0.5 µg

Zdjęcia: https://www.flickr.com/cyclonebill/

Komentarze

Popularne posty