Mandarynka
Hejka!
Z tej strony Martyna Lany, dziś chce wam przedstawić kilka ciekawostek na temat mandarynki!
Zapraszam ↓
Co
to jest mandarynka?
Jest to gatunek rośliny
wieloletniej z rodziny rutowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Azji Południowej,
jest uprawiana w wielu rejonach świata o klimacie tropikalnym i subtropikalnym.
Ma wiele właściwości leczniczych. Dzięki
witaminom C i A wspomaga układ odpornościowy, hamuje działanie wolnych rodników
odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawia kondycję skóry oraz
chronią przed chorobami oczu.
Najpopularniejsze
odmiany mandarynek:
·
tangerynki
·
klementynki
·
tangela
·
satsuma
Kalorie
Wszyscy, którzy dbają o swoją
sylwetkę, a jednocześnie uwielbiają mandarynki, mogą od czasu do czasu bez
wyrzutów sumienia sięgnąć po te owoce. W jednym owocu znajduje się bowiem około
30 kalorii.
Mandarynki - potrawy
Mandarynka najczęściej spożywana jest na surowo. Można z nich robić
przetwory jak i różne dżemy. Mandarynki, podobnie jak inne cytrusy, w chłodnym
pomieszczeniu wytrzymają około 7 dni. Mandarynki doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek owocowych. Mandarynki możemy też dodać
do galaretek owocowych. Ponadto owoce te często są wykorzystywane do
dekorowania deserów, np. ciast czy musów owocowych. Mandarynki oczywiście nie
muszą być tylko składnikiem słodkich dań. Mogą być dodatkiem do sałatek
warzywnych, zup, a nawet dań mięsnych.
Komentarze
Prześlij komentarz