Zdrowe słodycze

ZDROWE SŁODYCZE
Każdy ma czasem ochotę przekąsić coś słodkiego, ale nie każdy może. W dzisiejszych czasach jest
wielka moda na zdrowe odżywianie i przestrzeganie zasad, w tym unikanie słodyczy. Niewiele osób
potrafi sprzeciwić się swoim małym nałogom, ale czy na pewno trzeba?
W dzisiejszym wpisie pokażę wam krótkie i łatwe do zrobienia słodkie, zdrowe przekąski.

1. Zdrowe nachosy

Idealne na jesienny wieczór przy dobrym filmie, czy też na spotkanie z przyjaciółmi - oczywiście
zamiast chipsów.
Składniki:
Mąka pszenna razowa (typ 2000) - dwie szklanki
Masło - łyżka
Przegotowana ciepła woda - ok. 1/2-2/3 szklanki
Sól - trzy szczypty
Do ciasta można dodać również inne przyprawy, np. paprykę jeżeli chcemy otrzymać nachosy
paprykowe, lub zioła prowansalskie jeżeli mamy ochotę na nachosy ziołowe.

 Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w jednolitą masę, stopniowo dodając wody - ciasto ma być
plastyczne.
Następnie ciasto dzielimy załóżmy na 3 - 4 części - każdą cieniutko rozwałkowujemy i kroimy w
trójkąciki lub inne kształty jakie sobie wymyślimy ;)
Trójkąciki wrzucamy na suchą, dobrze nagrzaną patelnie teflonową (bez dodatku tłuszczu!) i
"smażymy" z obu stron dopóki nie zaczną się rumienić - im dłużej leżą na patelni tym są bardziej
chrupiące.
Za każdym razem po zdjęciu nachosów z patelni dobrze jest przetrzeć ją ręcznikiem papierowym aby
usunąć pozostałą mąkę.

Nachosy świetnie komponują się z różnymi dipami - począwszy od popularnego czosnkowego (jogurt
naturalny + czosnek + sól, pieprz, zioła prowansalskie) a skończywszy na bardziej urozmaiconych.

2. Marcepanowe kartofelki

Kartofelki marcepanowe zna chyba każdy. Regionalnie należą do ulubionych śląskich maszkietów.
Przygotowywane były na odpusty lub na Święta Bożego Narodzenia. Zawinięte w złotka i sreberka
były podarunkiem jako słodkie prezenty.
Składniki:
250g. zmielonych migdałów
50 g. ksylitolu ( ok. 5 łyżek)
30 g. oleju kokosowego
2 łyżki amaretto i aromat migdałowy - tylko aromat jeśli dla dzieci !!!
karob ( lub kakao) do obtoczenia kulek
Sposób przygotowania:
Migdały powinny być zmielone na drobną mąkę. Olej kokosowy roztopić w rondelku. Dodać mąkę
migdałową, ksylitol, amaretto i dokładnie wymieszać. Masę wystudzić i wstawić do lodówki żeby
stężała. Z masy formować małe kulki wielkości orzecha laskowego. Kulki obtoczyć w karobie lub
kakao.

3. Babeczki z batatów

Babeczki można jeść na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika, ale znakomicie smakują też na zimno,
dlatego są dobrym pomysłem na przekąskę.
Składniki:
450 gramów batatów,
100 gramów mąki kokosowej,
3 jajka,
20 gramów kakao,
5–6 łyżeczek stewii,
100 gramów suszonych daktyli
Sposób przygotowania:
Gotujemy bataty. Dodajemy mąkę, jajka, kakao, stewię i blendujemy na jednolitą masę. Wcześniej
namoczone we wrzątku daktyle blendujemy w oddzielnej misce. Do foremek na babeczki wykładamy
najpierw masę z batatów (do połowy wysokości), a następnie łyżeczkę zblendowanych daktyli.
Przykrywamy je masą z batatów (do ¾ wysokości foremki). Daktyle mają być nadzieniem babeczek.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Dziękuję, że dotrwaliście do końca.
Mam nadzieję, że przepisy wam się podobały i życzę smacznego!

Paulina Bezkosty VIII a

Komentarze

Popularne posty