Zdrowe słodycze
ZDROWE SŁODYCZE
Każdy ma czasem ochotę przekąsić coś słodkiego, ale nie każdy może. W dzisiejszych czasach jest
wielka moda na zdrowe odżywianie i przestrzeganie zasad, w tym unikanie słodyczy. Niewiele osób
potrafi sprzeciwić się swoim małym nałogom, ale czy na pewno trzeba?
wielka moda na zdrowe odżywianie i przestrzeganie zasad, w tym unikanie słodyczy. Niewiele osób
potrafi sprzeciwić się swoim małym nałogom, ale czy na pewno trzeba?
W dzisiejszym wpisie pokażę wam krótkie i łatwe do zrobienia słodkie, zdrowe przekąski.
1. Zdrowe nachosy
Idealne na jesienny wieczór przy dobrym filmie, czy też na spotkanie z przyjaciółmi - oczywiście
zamiast chipsów.
zamiast chipsów.
Składniki:
Mąka pszenna razowa (typ 2000) - dwie szklanki
Masło - łyżka
Przegotowana ciepła woda - ok. 1/2-2/3 szklanki
Sól - trzy szczypty
Do ciasta można dodać również inne przyprawy, np. paprykę jeżeli chcemy otrzymać nachosy
paprykowe, lub zioła prowansalskie jeżeli mamy ochotę na nachosy ziołowe.
paprykowe, lub zioła prowansalskie jeżeli mamy ochotę na nachosy ziołowe.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w jednolitą masę, stopniowo dodając wody - ciasto ma być
plastyczne.
plastyczne.
Następnie ciasto dzielimy załóżmy na 3 - 4 części - każdą cieniutko rozwałkowujemy i kroimy w
trójkąciki lub inne kształty jakie sobie wymyślimy ;)
trójkąciki lub inne kształty jakie sobie wymyślimy ;)
Trójkąciki wrzucamy na suchą, dobrze nagrzaną patelnie teflonową (bez dodatku tłuszczu!) i
"smażymy" z obu stron dopóki nie zaczną się rumienić - im dłużej leżą na patelni tym są bardziej
chrupiące.
"smażymy" z obu stron dopóki nie zaczną się rumienić - im dłużej leżą na patelni tym są bardziej
chrupiące.
Za każdym razem po zdjęciu nachosów z patelni dobrze jest przetrzeć ją ręcznikiem papierowym aby
usunąć pozostałą mąkę.
usunąć pozostałą mąkę.
Nachosy świetnie komponują się z różnymi dipami - począwszy od popularnego czosnkowego (jogurt
naturalny + czosnek + sól, pieprz, zioła prowansalskie) a skończywszy na bardziej urozmaiconych.
naturalny + czosnek + sól, pieprz, zioła prowansalskie) a skończywszy na bardziej urozmaiconych.
2. Marcepanowe kartofelki
Kartofelki marcepanowe zna chyba każdy. Regionalnie należą do ulubionych śląskich maszkietów.
Przygotowywane były na odpusty lub na Święta Bożego Narodzenia. Zawinięte w złotka i sreberka
były podarunkiem jako słodkie prezenty.
Przygotowywane były na odpusty lub na Święta Bożego Narodzenia. Zawinięte w złotka i sreberka
były podarunkiem jako słodkie prezenty.
Składniki:
250g. zmielonych migdałów
50 g. ksylitolu ( ok. 5 łyżek)
30 g. oleju kokosowego
2 łyżki amaretto i aromat migdałowy - tylko aromat jeśli dla dzieci !!!
karob ( lub kakao) do obtoczenia kulek
Sposób przygotowania:
Migdały powinny być zmielone na drobną mąkę. Olej kokosowy roztopić w rondelku. Dodać mąkę
migdałową, ksylitol, amaretto i dokładnie wymieszać. Masę wystudzić i wstawić do lodówki żeby
stężała. Z masy formować małe kulki wielkości orzecha laskowego. Kulki obtoczyć w karobie lub
kakao.
migdałową, ksylitol, amaretto i dokładnie wymieszać. Masę wystudzić i wstawić do lodówki żeby
stężała. Z masy formować małe kulki wielkości orzecha laskowego. Kulki obtoczyć w karobie lub
kakao.
3. Babeczki z batatów
Babeczki można jeść na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika, ale znakomicie smakują też na zimno,
dlatego są dobrym pomysłem na przekąskę.
dlatego są dobrym pomysłem na przekąskę.
Składniki:
450 gramów batatów,
100 gramów mąki kokosowej,
3 jajka,
20 gramów kakao,
5–6 łyżeczek stewii,
100 gramów suszonych daktyli
Sposób przygotowania:
Gotujemy bataty. Dodajemy mąkę, jajka, kakao, stewię i blendujemy na jednolitą masę. Wcześniej
namoczone we wrzątku daktyle blendujemy w oddzielnej misce. Do foremek na babeczki wykładamy
najpierw masę z batatów (do połowy wysokości), a następnie łyżeczkę zblendowanych daktyli.
Przykrywamy je masą z batatów (do ¾ wysokości foremki). Daktyle mają być nadzieniem babeczek.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
namoczone we wrzątku daktyle blendujemy w oddzielnej misce. Do foremek na babeczki wykładamy
najpierw masę z batatów (do połowy wysokości), a następnie łyżeczkę zblendowanych daktyli.
Przykrywamy je masą z batatów (do ¾ wysokości foremki). Daktyle mają być nadzieniem babeczek.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Dziękuję, że dotrwaliście do końca.
Mam nadzieję, że przepisy wam się podobały i życzę smacznego!
Paulina Bezkosty VIII a
Komentarze
Prześlij komentarz