Owoce i warzywa
Owoce i warzywa
Jesień mimo wielu mniej korzystnych aspektów też jest wspaniała, bo choć kończą się wakacje, a co za tym
idzie piękna pogoda i słodkie owoce z drzew, jesień także jest bogata w przeróżne pyszne rośliny. Właśnie
teraz dojrzewają przecież jabłka, śliwki, gruszki, grzyby i oczywiście dynie! Początkowo w Polsce dynia nie
miała dużego „brania”. Nie była ona doceniana i niewiele ludzi rzeczywiście z niej korzystało. Wszystko
zmieniło się w momencie, gdy polskie gospodynie usłyszały o sławnej zupie z dyni. Potem to już poleciało.
Placuszki, tarty, gulasze, serniki, babeczki i wiele innych ciekawych dań.
idzie piękna pogoda i słodkie owoce z drzew, jesień także jest bogata w przeróżne pyszne rośliny. Właśnie
teraz dojrzewają przecież jabłka, śliwki, gruszki, grzyby i oczywiście dynie! Początkowo w Polsce dynia nie
miała dużego „brania”. Nie była ona doceniana i niewiele ludzi rzeczywiście z niej korzystało. Wszystko
zmieniło się w momencie, gdy polskie gospodynie usłyszały o sławnej zupie z dyni. Potem to już poleciało.
Placuszki, tarty, gulasze, serniki, babeczki i wiele innych ciekawych dań.
Dynia
Dynia jest niewątpliwą królową jesiennych przepisów. Jest bardzo „uniwersalnym warzywem”, gdyż możemy z
niej zrobić danie na słono, jak i słodko. Jest ona świetnym pomysłem na chłodny jesienny lub zimowy wieczór,
ponieważ świetnie smakuje z imbirem, które razem tworzą rozgrzewającą aromatyczną mieszankę. Nie
słyszałam również by ktoś kiedykolwiek powiedział że dynia jest złym składnikiem do słodkich dań. Mogę tu
wspomnieć o smakowitym cieście z dyni, jak i o dżemie dyniowym, który w połączeniu z pomarańczą jest
wprost wyśmienity.
ponieważ świetnie smakuje z imbirem, które razem tworzą rozgrzewającą aromatyczną mieszankę. Nie
słyszałam również by ktoś kiedykolwiek powiedział że dynia jest złym składnikiem do słodkich dań. Mogę tu
wspomnieć o smakowitym cieście z dyni, jak i o dżemie dyniowym, który w połączeniu z pomarańczą jest
wprost wyśmienity.
Przepis na zupę z dyni
- Dojrzałą dynię przekrawam na pół, usuwam włóknisty środek z pestkami, obieram, a miąższ kroję w
kostkę o boku 1,5 cm - powinno go być około 4 szklanek. - Imbir obieram i ścieram na tarce.
- Cebulę obieram i siekam na bardzo drobną kostkę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej najpierw cebulę, potem dodaję imbir,
a na końcu dynię. - Chwilę wszystko smażę mieszając, po czym zalewam wywarem z jarzyn, zagotowuję
- Zmniejszam ogień i przykrywam. Zostawiam na małym ogniu 15 minut.
- Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka.
- Całość miksuję, przyprawiam solą i pieprzem, rozlewam do talerzy, a każdą porcję dekoruję sporym
kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni.
SMACZNEGO !
Najpopularniejsze gatunki dyń
Przedstawię tutaj te najbardziej znane, lecz mogłabym je wymieniać w nieskończoność ☺
Hokkaido
Ma bardzo twardą skórkę, ale pyszny, orzechowy miąższ. Zawiera witaminy A, C i B oraz potas i żelazo. Jest
jednym z najbardziej popularnych gatunków w naszym kraju i z pewnością znajdziecie ją w każdym
warzywniaku. Nadaje się ona do słonych jak i słodkich potraw
jednym z najbardziej popularnych gatunków w naszym kraju i z pewnością znajdziecie ją w każdym
warzywniaku. Nadaje się ona do słonych jak i słodkich potraw
Calabaza squash
Duża dynia zimowa. Pochodzi z ciepłych rejonów Ameryki. Jej miąższ jest jasnożółty lub
jasnopomarańczowy, jest lekko słodki i ma delikatną strukturę. Nadaje się do słodkich potraw.
jasnopomarańczowy, jest lekko słodki i ma delikatną strukturę. Nadaje się do słodkich potraw.
Sweet Dumpling
To dynia ozdobna, która oprócz walorów estetycznych doskonale nadaje się do faszerowania. Jest bardzo mała
i zwykle nie przekracza 0,5 kg. Ma bladozieloną skórkę i ciemniejsze (zielone lub pomarańczowe)
„umaszczenie” między „żebrami”. Dynie tej odmiany charakteryzują się bardzo delikatnym, żółtym miąższem o
subtelnym smaku. Nadaje się do ozdoby, jak i słodkich potraw.
„umaszczenie” między „żebrami”. Dynie tej odmiany charakteryzują się bardzo delikatnym, żółtym miąższem o
subtelnym smaku. Nadaje się do ozdoby, jak i słodkich potraw.
Dynia i Halloween
Dynia jest charakterystycznym symbolem Halloween. Miliony ludzi 31 października wydłubuje z tych pysznych
warzyw (lub owoców, jak kto preferuje je nazywać) środek i wykrawa z nich mrożące krew w żyłach miny lub
demoniczne oblicza. Gdy dzieci chodzą zbierać cukierki, sygnałem dla nich kto obchodzi to święto jest właśnie
owa dynia, która powinna znajdować się w widocznym miejscu.
A na koniec ciekawostki ☺
Dynia to przede wszystkim ciągłe zawody w wyhodowaniu najcięższej dyni.
I tak ostatni rekord Europy osiągnęła dynia wyhodowana w Belgii - ważyła 730kg. Ostatni rekord
Polski wynosi 493 kg pobity już po raz trzeci przez tego samego hodowcę - Jana Styra. Natomiast
rekord świata należy do hodowcy z USA, Ohio, pobity dynią o wadze ... 782kg! Oczywiście
wszystkie te dynie rekordzistki, to nie ten sam gatunek dyni zwyczajnej, który spotykamy w
sklepach, wszystkie rekordzistki należą do gatunku dynia olbrzymia.Jedynym kontynentem, na którym nie można wyhodować dyni to Antarktyda.
Czy to na pewno prawda trudno dociec, ale jedna strona utrzymuje, że wszystkich dyni,
uprawianych każdego roku, tylko 10% jest spożywanych, reszta hodowana jest tylko dla celów ...
Halloween.Dlaczego dynia jest pomarańczowa? Wynika to z wysokiej zawartości karotenów - barwników
takich jak luteina, alfa-karoten i beta-karoten.Nieoficjalną stolicą dyni jest miasto Morton, w USA, w stanie Illinois. W tym stanie dynia jest
absolutnie najpopularniejszym warzywem.
Źródła
http://vegeabc.blogspot.com/2009/11/ciekawostki-na-temat-dyni.html
Zdjęcia (w kolejności):
https://www.flickr.com/photos/calebwoods10/
https://www.flickr.com/photos/kusuriyaterario/
Zdjęcia (w kolejności):
https://www.flickr.com/photos/calebwoods10/
https://www.flickr.com/photos/kusuriyaterario/
Alicja Zganiacz VIII a
Komentarze
Prześlij komentarz