Owoce i warzywa

Owoce i warzywa
Jesień mimo wielu mniej korzystnych aspektów też jest wspaniała, bo choć kończą się wakacje, a co za tym
idzie piękna pogoda i słodkie owoce z drzew, jesień także jest bogata w przeróżne pyszne rośliny. Właśnie
teraz dojrzewają przecież jabłka, śliwki,  gruszki, grzyby i oczywiście dynie! Początkowo w Polsce dynia nie
miała dużego „brania”. Nie była ona doceniana i niewiele ludzi rzeczywiście z niej korzystało. Wszystko
zmieniło się w momencie, gdy polskie gospodynie usłyszały o sławnej zupie z dyni. Potem to już poleciało.
Placuszki, tarty, gulasze, serniki, babeczki i wiele innych ciekawych dań.

 

 

 

Dynia
Dynia jest niewątpliwą królową jesiennych przepisów. Jest bardzo „uniwersalnym warzywem”, gdyż możemy z

niej zrobić danie na słono, jak i słodko. Jest ona świetnym pomysłem na chłodny jesienny lub zimowy wieczór,
ponieważ świetnie smakuje z imbirem, które razem tworzą rozgrzewającą aromatyczną mieszankę. Nie
słyszałam również by ktoś kiedykolwiek powiedział że dynia jest złym składnikiem do słodkich dań.  Mogę tu
wspomnieć o smakowitym cieście z dyni, jak i o dżemie dyniowym, który w połączeniu z pomarańczą jest
wprost wyśmienity.

Przepis na zupę z dyni

  • Dojrzałą dynię przekrawam na pół, usuwam włóknisty środek z pestkami, obieram, a miąższ kroję w
    kostkę o boku 1,5 cm - powinno go być około 4 szklanek. 
  • Imbir obieram i ścieram na tarce. 
  • Cebulę obieram i siekam na bardzo drobną kostkę. 
  • W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej najpierw cebulę, potem dodaję imbir,
    a na końcu dynię. 
  • Chwilę wszystko smażę mieszając, po czym zalewam wywarem z jarzyn, zagotowuję
  • Zmniejszam ogień i przykrywam. Zostawiam na małym ogniu 15 minut. 
  • Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka. 
  • Całość miksuję, przyprawiam solą i pieprzem, rozlewam do talerzy, a każdą porcję dekoruję sporym
    kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni.
SMACZNEGO !


 Najpopularniejsze gatunki dyń


Przedstawię tutaj te najbardziej znane, lecz mogłabym je wymieniać w nieskończoność ☺

Hokkaido

Ma bardzo twardą skórkę, ale pyszny, orzechowy miąższ. Zawiera witaminy A, C i B oraz potas i żelazo. Jest
jednym z najbardziej popularnych gatunków w naszym kraju i z pewnością znajdziecie ją w każdym
warzywniaku. Nadaje się ona do słonych jak i słodkich potraw



Calabaza squash

Duża dynia zimowa. Pochodzi z ciepłych rejonów Ameryki. Jej miąższ jest jasnożółty lub
jasnopomarańczowy, jest lekko słodki i ma delikatną strukturę. Nadaje się do słodkich potraw.

Sweet Dumpling
To dynia ozdobna, która oprócz walorów estetycznych doskonale nadaje się do faszerowania. Jest bardzo mała

i zwykle nie przekracza 0,5 kg. Ma bladozieloną skórkę i ciemniejsze (zielone lub pomarańczowe)
„umaszczenie” między „żebrami”. Dynie tej odmiany charakteryzują się bardzo delikatnym, żółtym miąższem o
subtelnym smaku. Nadaje się do ozdoby, jak i słodkich potraw.

Dynia i Halloween

Dynia jest charakterystycznym symbolem Halloween. Miliony ludzi 31 października wydłubuje z tych pysznych
warzyw (lub owoców, jak kto preferuje je nazywać) środek i wykrawa z nich mrożące krew w żyłach miny lub
demoniczne oblicza. Gdy dzieci chodzą zbierać cukierki, sygnałem dla nich kto obchodzi to święto jest właśnie
owa dynia, która powinna znajdować się w widocznym miejscu.

A na koniec ciekawostki ☺

  • Dynia to przede wszystkim ciągłe zawody w wyhodowaniu najcięższej dyni.
    I tak ostatni rekord Europy osiągnęła dynia wyhodowana w Belgii - ważyła 730kg. Ostatni rekord
    Polski wynosi 493 kg pobity już po raz trzeci przez tego samego hodowcę - Jana Styra. Natomiast
    rekord świata należy do hodowcy z USA, Ohio, pobity dynią o wadze ... 782kg!
    Oczywiście
    wszystkie te dynie rekordzistki, to nie ten sam gatunek dyni zwyczajnej, który spotykamy w
    sklepach, wszystkie rekordzistki należą do gatunku dynia olbrzymia.

  • Jedynym kontynentem, na którym nie można wyhodować dyni to Antarktyda.

  • Czy to na pewno prawda trudno dociec, ale jedna strona utrzymuje, że wszystkich dyni,
    uprawianych każdego roku, tylko 10% jest spożywanych, reszta hodowana jest tylko dla celów ...
    Halloween. 

  • Dlaczego dynia jest pomarańczowa? Wynika to z wysokiej zawartości karotenów - barwników
    takich jak luteina, alfa-karoten i beta-karoten.

  • Nieoficjalną stolicą dyni jest miasto Morton, w USA, w stanie Illinois. W tym stanie dynia jest
    absolutnie najpopularniejszym warzywem.


Źródła
http://vegeabc.blogspot.com/2009/11/ciekawostki-na-temat-dyni.html

Zdjęcia (w kolejności):
https://www.flickr.com/photos/calebwoods10/
https://www.flickr.com/photos/kusuriyaterario/

Alicja Zganiacz VIII a

Komentarze

Popularne posty